Primăria pierde bani pentru investiții, grevă la metrou și cât s-au mai scumpit apartamentele
Salut! Eu sunt Octav și îți aduc astăzi prima ediție a newsletterului #Bucuresti. Nu trebuie să iei "o piatră-n gură", sper doar să îți placă ce am adunat aici. Orice feedback e binevenit. Să începem!
Coaliția PSD-PNL-UDMR a tăiat din bugetul lui Nicușor Dan
Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru acest an, astfel că e momentul să vedem câți bani vor ajunge în București. Partidele PSD, PNL și UDMR sunt responsabile cu împărțirea banilor pentru toate primăriile, instituțiile și ministerele din țară, deoarece ele se află la putere.
Bugetul Bucureștiului pentru acest an va fi de aproximativ 13 miliarde de lei. Acești bani provin din impozitul pe venit al cetățenilor din Capitală, plus sumele colectate din taxe și impozite locale.
De la an la an, Primăria Municipiului București primește tot mai puțini bani. Bucureștenii își plătesc în continuare taxele, dar mai mulți bani ajung la Sectoare. Unele Primării de Sector profită de acest lucru și au început să demareze proiecte mari, cum ar fi noul spital din Sectorul 6. Altele achită zilnic 45.000 de euro pentru „taxă de așteptare” a zăpezii.
Un detaliu de luat în seamă ar fi că primarul general, Nicușor Dan, nu este înscris în niciun partid politic. Iar bugetul este împărțit de partidele care au majoritatea în Parlament.
Cum se împart banii bucureștenilor în 2025
Cu alte cuvinte, Primăria Capitalei va rămâne, în 2025, cu mai puțini bani pentru investiții mari. Astfel, unele proiecte promise de edilul Nicușor Dan riscă să bată pasul pe loc. De exemplu, sunt șanse mici să mai fie reluate lucrările la Patinoarul Flamaropol. Anul trecut am realizat un reportaj acolo pentru Euronews, întreaga zonă a devenit focar de infecție.
Bonus, să vă dau un mic detaliu despre bugetul Bucureștiului. Parlamentul decide în fiecare an, când se dezbate legea bugetului de stat, să ofere județului Ilfov 1,5% din banii obținuți din taxele bucureștenilor. De ce? Legea spune: "Pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare".
Grevă de exces de zel la metrou. Nu va fi grevă generală, dar ai putea ajunge mai greu la birou
Angajații Metrorex au intrat de pe 3 februarie în grevă japoneză. Traficul nu a fost afectat, doar au fost lipite în stații afișe prin care aceștia reclamă celebra Ordonanță de Urgență "Trenuleț". De ce? Pentru că salariile rămân îngețate și nu se vor mai face alte angajări.
Sindicaliștii susțin că în acest an salariile ar fi trebuit să crească cu 1.050 de lei pentru fiecare angajat al Metrorex, potrivit contractului colectiv de muncă, dar "Trenulețul" a blocat majorările.
Din 10 februarie se va trece la grevă de exces de zel. Atenție, nu grevă generală! Asta înseamnă că metrourile vor circula, dar e posibil să fie întârzieri mari.
Iată cum explică liderul Sindicatului Liber Metrou, Marian Artimon, acest tip de grevă: "Grevele de exces de zel înseamnă că ești foarte atent la tot ce trebuie să faci și dacă se respectă legislația cu privire la muncă și la atribuțiile pe care le ai.
Dacă nu am două persoane cu care să fac lucrarea, cum spune la Instrucțiune, nu fac lucrarea. Nu am responsabilitățile cu trenul efectuate, nu ies cu trenul, chiar dacă mă roagă orice șef. Pe lângă faptul că suntem puțini și muncim mult, ni se mai spune să fim și mai puțini. Dacă intră cineva în medical, se anulează trenul. Dacă noi anulăm trei trenuri pe Magistrala 2 (n.r linia Berceni – Pipera), s-a terminat cu circulația", a declarat Artimon, potrivit Buletin de București.
Apartamentele din București, tot mai scumpe
O analiză Storia ne arată că apartamentele din București se scumpesc pe zi ce trece. În timp ce inflația mușcă tot mai mult din salarii. Potrivit sursei citate, între ianuarie 2024 și ianuarie 2025, prețurile medii ale apartamentelor de vânzare - vechi și noi - au crescut cu 13%.
Prețuri medii în ianuarie 2024 vs ianuarie 2025
Garsonieră (40 mp)
Ianuarie 2024: 68.621 euro
Ianuarie 2025: 76.680 euro (+8.059 euro)
Apartament cu două camere (55 mp)
Ianuarie 2024: 94.353 euro
Ianuarie 2025: 105.435 euro (+11.082 euro)
Apartament cu trei camere (75 mp)
Ianuarie 2024: 128.664 euro
Ianuarie 2025: 143.775 euro (+15.111 euro)
Cu toate acestea, analiza ne mai arată că interacțiunile dintre cumpărători și vânzători, în București, au crescut cu 41%. Pentru mai multe detalii despre piața imobiliară din România îți recomand newsletterul Patru Pereți.
Stație de taxi în curtea TNB
Pe fondul creșterii pe care au înregistrat-o aplicațiile de ride-sharing (Bolt, Uber), firmele tradiționale de taxi caută să se reinventeze. Un exemplu este Meridian Taxi, firmă prezentă pe piață de 28 de ani.
Aceasta a devenit partener oficial de mobilitate al Teatrului Național „I.L. Caragiale" din București (TNB). În parcarea teatrului a fost amenajată o stație specială, unde spectatorii se vor putea urca în mașini imediat după terminarea piesei.
Rămâne de văzut dacă firma va fi mai atentă de acum înainte și la condițiile în care sunt transportați pasagerii. Și dacă șoferii vor respecta tarifele stabilite de firmă, adică 2,59 lei / km (standard) și 2,89 lei / km (plus). Anul trecut, poliția locală a amendat de câteva ori taximetriști care nu dădeau bon sau refuzau cursele.
Recomandări pentru weekend
Sâmbătă și duminică se anunță cel mult 4 grade în Capitală, astfel că îți las mai jos câteva recomandări.
Poți începe weekendul cu un brunch la Butter, pe Calea Dorobanți 32. AICI ai meniul.
Sâmbătă, de la ora 16:00, îți recomand să mergi la piesa "Cum sa furi un milionar", la Sala Gloria (Strada Bucovina 6). AICI vezi ce locuri mai sunt disponibile.
Duminică are loc meciul CSM București vs HC Podravka Vegeta, din grupele principale ale Ligii Campionilor. Partida va avea loc în Sala Polivalentă, de la ora 17:00. AICI găsești bilete.
În cinematografe poți viziona și în acest weekend filmul Nosferatu, inspirat după povestea lui Dracula și filmat la Castelul Corvinilor. Vezi AICI programul de la Cinema City, respectiv AICI programul de la Movieplex.
Cam atât pentru azi, ne auzim joia viitoare!
Felicitari si la cat mai multe editii!