Mulțumim, Cristina Neagu! Cum a reușit o fată din Ghencea să devină cea mai mare handbalistă din istorie
Românca e singura sportivă din istorie desemnată de patru ori "Cea mai bună jucătoare de handbal a lumii" (2010, 2015, 2016 și 2018)
Salut! În această săptămână îți propun să ne întoarcem pentru câteva minute în anii '90, în cartierul Ghencea, acolo unde a început povestea celei mai mari handbaliste din istoria sportului, Cristina Neagu (36 de ani). Gala Neagu, organizată pe 8 iunie, a marcat finalul carierei pentru cea mai importantă sportivă pe care a dat-o Bucureștiul.
Povestea Cristinei Neagu a început în cartierul Ghencea, București
Cristina Neagu s-a născut pe 26 august 1988 și a copilărit în Ghencea. I-a plăcut sportul de mică, iar până să descopere handbalul obișnuia să joace fotbal și baschet prin cartier.
Declicul s-a produs în anul 2000, atunci Cristina Neagu avea 12 ani. La acel moment a început să joace handbal, dar până în 2002 nu s-a gândit că ar putea deveni o jucătoare profesionistă. Și apoi, a trecut la următorul nivel:
"Eram la școală, spre sfârșitul clasei a IV-a și prima mea antrenoare de atunci a intrat în clasă și a întrebat cine vrea să vină la handbal, ne-a spus orarul antrenamentelor. A fost o alegere de capul meu, nu am vorbit cu ai mei despre asta, așa că a doua zi m-am dus la sală.
Făceam handbal de câteva luni când mi-am dat seama că asta vreau să fac pe viitor. Părinților mei le ziceam că merg la antrenamente, ei spuneau: ”bine, du-te”. Dar într-o zi mi-au atras atenția și mi-au zis: ”ce faci, te tot duci acolo, tu trebuie să înveți.” Și eu ziceam: ”da, lasă, că merg acolo, și învăț, că-mi place” (râde)", a povestit Cristina Neagu, pentru site-ul Red Bull.
VEZI AICI cum poți susține proiectul #Bucuresti
Prima antrenoare a Cristinei Neagu, Maria Covaci (72 de ani), a vorbit în aceste zile despre fosta ei elevă: "Ea este înzestrată nativ cu niște calități fizice deosebite, forța ei de aruncare este incredibilă, și când era junioară, în sport se dau niște norme de control, normele Cristinei atingeau aproape normele băieților.
Dar viziunea ei în joc vine din măiestria cu care ea s-a instruit. Ea vede foarte bine jocul, Cristina poate să nu dea niciun gol, dar să fie cea mai bună jucătoare de pe teren, pentru că ea vede într-adevăr foarte bine jocul și tocmai asta îi dă frumusețea", a declarat Maria Covaci, pentru Gazeta Sporturilor.
Câteva luni mai târziu, părinții Cristinei Neagu i-au spus acesteia că nu mai poate neglija școala. Iar antrenoarea Maria Covaci a intervenit:
"M-am dus la sală și i-am spus antrenoarei ce mi-au spus părinții, că nu mai pot veni la handbal, că trebuie să merg la școală. Și ea a zis: ”Nu, nu, o să vorbesc eu cu părinții tăi, că tu trebuie să vii la handbal în continuare.”
Dar știi cum sunt părinții, mai ales când ești mic, ei au viziunea lor că trebuie să termini liceul, apoi să mergi la facultate și abia apoi să vezi ce vrei să faci. Nu sunt foarte mulți care pot să facă și școală, și sport în paralel, la un nivel bun, dar eu învățam bine și la școală, însă sportul îmi plăcea enorm. Am știut repede că asta vreau să fac.
"Lipseam mult de la școală și ai mei au zis că nu e ok"
Eu vin dintr-o familie modestă, ai mei lucrau trei schimburi, eram trei copii acasă și mai mult surorile mele aveau grijă de mine. Era mai complicat și eu am luat-o pe drumul meu. Până când am început să apar la televizor și ai mei și-au dat seama că se întâmplă ceva. Lipseam și mai mult de la școală pentru că plecam în cantonament câte o lună. Și atunci ei au zis că nu e ok ce fac, însă aveam 16 ani și știam ce vreau să fac, nimic nu mai conta.
Mi-aduc aminte că în 2005 am mers la un turneu cu Naționala și am luat o medalie, am apărut în ziar și ai mei au fost super impresionați. Au luat ziarul, au început să plângă și atunci și-au dat seama că nu mai e o joacă ceea ce fac, trecuseră vreo cinci ani de când făceam deja handbal și era clar că nu mă voi opri", a rememorat Cristina Neagu, în același interviu.
A urmat o carieră incredibilă
Cristina Neagu a evoluat la cinci echipe diferite de-a lungul carierei. Prima legitimație o are de la HC Activ Ploiești, unde a evoluat în 2005 și 2006.
Mai apoi a plecat la Rulmentul Brașov, iar din 2009 a semnat cu Oltchim Râmnicu Vâlcea. Interul stânga a avut o singură experiență în străinătate, la ZRK Buducnost Podgorica, între 2013 și 2017. Iar din 2017 a revenit acasă, la CSM București.
a făcut o radiografie spectaculoasă a carierei pe care a avut-o Cristina Neagu, în . Găsești AICI cifrele spectaculoase. Îți las și eu mai jos câteva borne impresionante.STB a înființat stația "Cristina Neagu"
Înaintea meciului de retragere, Cristina Neagu a avut parte de o surpriză din partea Societății de Transport București. Stația de autobuz Gârleni a fost redenumită în stația Cristina Neagu. Sportiva a spus că fix în această stație obișnuia să aștepte autobuzul, în copilărie.
“Un 8 de Neoprit“, documentarul despre aruncarea Cristinei Neagu
După cum a declarat și Maria Covaci, cifrele Cristinei Neagu au fost de multe ori comparate cu cele ale băieților. În 2020 a expediat cea mai rapidă aruncare a carierei, la Campionatul European de handbal feminin. Interul a catapultat mingea în plasă cu 129 km/h. A fost cea mai rapidă aruncare de la acel turneu final.
Dacă ai o pauză de 20 de minute, îți recomand documentarul Cristina Neagu: Un 8 de Neoprit. Îl poți viziona gratuit AICI. În acest material poți vedea o analiză spectaculoasă a modului în care Cristina Neagu aruncă spre poartă.
VEZI AICI cum poți susține proiectul #Bucuresti






Cam atât pentru azi, ne auzim joia viitoare! În ultimele zile am fost destul de prins la Euronews și nu am apucat să adun recomandările pentru weekend. Mă revanșez în ediția următoare!